PinellArt, X fira d’artesania del Pinell de Brai

Diseño sin título

 

X FIRA D’ARTESANIA DEL PINELL DE BRAI | #PinellArt | 10 i 11 de juny de 2017

Enguany fa deu anys que naixia al Pinell de Brai la fira d’artesania PinellArt. En els seus inicis, l’Ajuntament del Pinell de Brai, els artesans locals i les entitats s’agrupaven per organitzar una diada festiva a la població en vistes a promoure la cultura, la tradició i l’artesania; a conseqüència d’est fet es va formar l’Associació PinellArt. L’objectiu era clar: PinellArt havia de ser una fira on els artesans i les artesanes fossen les protagonistes, un lloc on l’engranatge principal fos el producte fet a mà. Al mateix temps, i coneixent les fires d’artesania que es feien al seu moment arreu de Catalunya, l’organització de PinellArt va apostar per introduir un element distintiu a la fira PinellArt: la dedicació del monogràfic de cada fira a un ofici concret. Est fet donava a PinellArt un valor afegit, ja que cada any la fira estaria dedicada a un ofici diferent i es podria apropar a una diversitat d’artesans més completa i aprofundir amb la temàtica escollida en cada edició. Amb estos monogràfics itinerants també s’aconseguia conèixer en més profunditat els oficis i descobrir treballs molt específics que són difícils de localitzar.
Durant estos deu anys hem pogut conèixer més de deu oficis diferents, ja que hi va haver edicions en què algunes temàtiques es van complementar. A més, el monotema del monogràfic no va excloure la participació d’altres oficis, ja en totes les edicions es van invitar com a mostra a artesans dels diferents gremis, i per suposat, a l’artesania local.
Les demostracions d’oficis són un dels atractius més interessants de cara al visitant, ja que a la fira PinellArt el turista no solament pot comprar el producte artesà sinó que també pot veure com es produeix. Cada edició s’ha complementat amb exposicions sobre la temàtica tractada i xarrades que han tingut lloc a l’interior de la Catedral de Vi del Pinell de Brai, punt de localització de la fira. PinellArt ha comptat amb la presència de grans mestres artesans que ens han sabut transmetre la seva saviesa i ens han donat a conèixer el seu treball.
A poc a poc es van anar introduint valors locals a PinellArt, com la secció actual de “lo Pinell a taula”, que és un espai on podem trobar producte alimentari local. Els elements culturals i festius han estat presents en totes les edicions, des del cap de dansa amb la jota del Pinell, fins a la cercavila dels Grallers de l’Ull del Bou. Actualment també hi participa la banda de musica local i és compta amb actuacions de diferents grups musicals del territori. Tot això amb actuacions artístiques i d’animació que han amenitzat l’estada als visitants de PinellArt. També, per fer possible un seguit d’activitats complementàries a la fira PinellArt, s’ha comptat amb la col·laboració indispensable de les entitats locals i persones voluntàries, que han treballat per complementar la fira amb activitats que fomentaven la tradició local.
Actualment, la fira d’artesania PinellArt s’ha consolidat com una de les fires d’artesania més importants de Catalunya i és un referent per a molts dels artesans del nostres país. Hem pogut constatar l’èxit de l’encert d’apostar pel canvi de monogràfic en cada edició, ja que ens ha permès fer fires molts diferents i fidelitzar els visitants. El nombre de visitants de la fira ha augmentat any rere any: s’ha aconseguit atreure’n de nous i mantenir els habituals. Les vendes de producte local i producte artesà s’han mantingut en nivells positius, per tant s’ha valorat l’artesania i l’activitat econòmica que ha generat.
En esta edició volem sorprendre amb una fira encara més dinàmica i amb un format totalment diferent al que s’ha fet amb anterioritat. Volem fer una fira digna del seu aniversari, volem organitzar un esdeveniment que estiga a l’alçada de les circumstàncies. És per est motiu que trencarem els esquemes que podem trobar habitualment a la fira d’artesania del Pinell i el segon cap de setmana de juny podrem conèixer tots els oficis que han passat per les diferents edicions de PinellArt. Com es tracta de 9 oficis i molts artesans, volem fer una fira creativa i innovadora, és per això, que el dissabte dia 10 comptarem amb la presència d’uns d’artesans, i el diumenge hi hauran uns artesans totalment diferents. Un mateix cap de setmana i a la mateixa edició de PinellArt hi podrem trobar dues fires diferents.
En introduir esta dinàmica trencadora amb la tradició de PinellArt, haurem d’adaptar-nos a les circumstàncies i complementar la fira amb un nombre més elevat d’activitats per tal que estes abracen tots els temes tractats a la fira. També serà necessari comptar amb més infraestructura, i com no, amb la participació i col·laboració de tot el poble per fer possible el 10è aniversari.

cartellxanys1

Segueix el Pinell de Brai a:
Facebook / Twitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


8 − three =

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>